Dezalcoolizarea in cazul alcoolismului si dezintoxicarea in cazul drogurilor si a altor substante reprezinta un set de interventii medicale (in special administrare de medicamente) cu scopul de a controla efectele intoxicatiei acute si de a diminua sevrajul. De obicei, dezalcoolizarea se realizează în spitalele de psihiatrie sau în clinici specializate.

Prin dezalcoolizare/dezintoxicare se urmăreşte eliminarea din organism a substantei fata de care pacientul este dependent. Tratamentul medicamentos este administrat pentru a ameliora starile neplacute de ordin fizic si psihic ce sunt cauzate de abuzul de substanta sau de sevraj.

Programul de dezalcoolizare-dezintoxicare trateaza doar aspectul somatic (fizic) şi cel neurologic ale dependentei de alcool sau de droguri. Pentru tratamentul dificultăţilor de natură psihologică, familială şi socială se recomandă consilierea psihologică individuală sau dacă este cazul consilierea de familie.

Unde se realizează dezalcoolizarea/dezintoxicarea? 

Sunaţi medicul dumneavoastră de familie si intreabaţi-l care este cel mai apropiat spital (de psihiatrie) din zonă unde se poate realiza dezalcoolizarea. În general dezalcoolizarea se face în cadrul spitalelor de psihiatrie într-o perioadă cuprinsă între 7 şi 14 zile. În cazuri de forţă majoră se pot face internări împotriva voinţei persoanei dependente. Pentru mai multe detalii despre aceste situaţii vă rugăm să consultaţi un medic psihiatru.

De obicei se parcurg trei pasi in dezalcoolizare-dezintoxicare:

1. Evaluarea.
Inainte de inceperea programului de dezintoxicare, pacientul este investigat pentru a determina care sunt substantele toxice prezente in sange si in ce cantitate. In aceasta faza se pot identifica alte probleme de natura medicala sau psihologica.

2. Stabilizarea.
In aceasta etapa pacientul incepe programul de dezintoxicare. Aceasta se poate realiza cu sau fara ajutorul medicamentelor, dar de cele mai multe ori medicatia specifica este utilizata. Pacientului i se explica posibilele stari fizice si psihice, efecte pe care le poate avea pe parcursul procesului de recuperare. Atunci cand este indicat, medical curant poate invita pe cei apropiati pacientului sa-l viziteze, sa-l incurajeze si sa-i ofere sprijin.

3. Indrumarea pacientului catre tratamentul complet.
Ultima parte a dezintoxicarii presupune pregatirea pacientului pentru procesul de recuperare/reabilitare. Devreme ce dezintoxicarea se adreseaza doar aspectelor fiziologice ale dependentei de droguri, ea nu se adreseaza aspectelor psihologice ale dependentei. In aceasta etapa a dezintoxicarii pacientul este informat si invitat sa parcurga intregul process de tratament al dependentei sale prin inscrierea sa, dupa externarea din spital, intr-un program de reabilitare.

Pentru tratamentul alcoolismului după dezalcoolizare se recomandă continuarea cu programul de reabilitare sau internarea în centre de tratament post-dezalcoolizare.

Alexandru Leşcău
psiholog clinician specialist, oferă consiliere psihologică pentru tratamentul dependenței de alcool/alcoolism, droguri, jocuri de noroc, anorexie, bulimie. Sunt oferite ședințe de consiliere pentru familie.
Ședințele de consiliere au loc prin telefon sau online prin Skype. Pentru detalii și programări vă invităm să sunați la:
0733 516 809 (Vodafone)
0757 843 313 (Orange)

Distribuie pe:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn